Pieter Engels was the first Dutch artist to present himself as an entrepreneur, he founded the company EPO: Engels Products Organization.

A company that made products instead of works of art. Products, made of smooth, immaculate materials, reminiscent of the luxurious ornaments and utensils of that time,

The company and its products were marketed by leaflets, flyers and posters, as was common practice in advertising.

EPO was welcomed by the Dutch art world and was also promptly a successful company

With EPO, Pieter Engels not only addressed the value as uniqueness and authenticity and the idea of art as individual expression, but also ironized the market mechanism of the art business.

Art rather than individual expression to art as a mass product. Instead of a unique work of art, with a value that cannot be expressed in monetary terms, the work of art becomes a brand article with the associated price tag.

Pieter Engels makes the economic laws the subject of his art at a time when it was still taboo to call art and commerce in one sentence, to expose the flat market mechanism. Looking at it now it is clear that art has not managed to escape the unbridled power of the market and its ridiculous excesses.

Typical EPO Products are, prototypes, restored furniture, assemblages, curtain pieces, girls coat pieces (1966) letter pieces and connection plate.
A number of key works from the 1960s,: Weight of a modern art piece(1968), Clothes of the Emperor a modern art piece(1967), Golden Fiction(1968), Bad Constructed Canvas(1967, homage a Engels)

Pieter Engels, was de eerste Nederlandse kunstenaar die zich presenteerde als ondernemer, hij richtte het bedrijf EPO op: Engels Products Oranization.

Een bedrijf wat in plaats van kunst, producten, maakte. Producten van gladde smetteloze materialen wat deed denken aan de luxe sier en gebruiksvoorwerpen van die tijd. Belangrijke producten van EPO zijn de herstelde meubelen, prototypes, lettre pieces, curtain pieces, girlscoat pieces, bad constructed canvas, situation plates, connection plates, clothes of the emporer, weight of a modern art piece, doorgeknipte bankbiljetten, flessen met uitgeademde lucht.

Het bedrijf en de producten werden aan de man gebracht door folders, posters en flyers zoals men dat in de reclame gewend was.


Met EPO stelde Pieter Engels, niet alleen de waarden als uniciteit en authenticiteit en het idee van kunst als individuele expressie aan de orde, maar ironiseerde hij ook het marktmechanisme van het kunstapparaat.
Engels, deed dit om de kunst en de kunstwereld te relativeren

EPO werd gelijk opgepikt in de Nederlandse kunstwereld en was ook prompt een succesvol bedrijf.

Pieter Engels maakte de economische wetten tot onderwerp van zijn kunst in een tijd waarin het in een zin noemen van kunst en commercie nog taboe was, om het platte marktmechanisme in de kunst genadeloos bloot te leggen. Kijkend naar nu is duidelijk dat de kunst niet aan de onbeteugelde macht van de markt en haar belachelijke excessen heeft weten te ontsnappen.